Άρθρα από τον χειρουργό Dr Μουσιώλη

Λεύκανση πρωκτού

Άρθρο του Dr Μουσιώλη | Χειρουργός Πρωκτού

Τι είναι η πρωκτική λεύκανση

Η πρωκτική λεύκανση είναι μια πολύ νέα και αμφιλεγόμενη περιοχή των καλλυντικών διαδικασιών, όπου το σκοτεινό δέρμα γύρω από τον πρωκτό λευκαίνει, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η αντιληπτή ελκυστικότητα του πρωκτού.

Αντιδράσεις του δέρματος

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο πρωκτός καλύπτεται από πολύ ευαίσθητο και λεπτό δέρμα και βλεννογόνο, τα οποίοι είναι ευαίσθητα σε μια ποικιλία ερεθιστικών και αλλεργικών αντιδράσεων σε ένα ευρύ φάσμα χημικών ουσιών.

Οι περισσότερες κρέμες λεύκανσης του δέρματος περιέχουν δυνητικά τοξικά ή μη ασφαλή συστατικά, τα οποία θα μπορούσαν να ευαισθητοποιήσουν ή να κάψουν το πρωκτικό δέρμα και ακόμη να απορροφηθούν, αν και σε μικρές ποσότητες, μέσω του πρωκτού βλεννογόνου αν έρθει σε επαφή μαζί του.

Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας επαφής μπορεί να είναι σοβαρή δυσφορία, προσωρινός ερεθισμός, μόνιμος σχηματισμός ουλής, υπερχρωματισμός του πρωκτού και πρωκτική ακράτεια λόγω καύσης των πρωκτικών ινών του σφιγκτήρα.

Διάδοση της μόλυνσης

Ένας άλλος τομέας στον οποίο η χημική πρωκτική λεύκανση είναι δυνητικά επικίνδυνη είναι η χρήση της σε ενδεχομένως μη υβριδικά περιβάλλοντα, προωθώντας την εξάπλωση του ιού του έρπητα ή άλλων μολυσματικών παραγόντων.

Ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε συγκεκριμένους παράγοντες

Υδροκινόνη. Πολλές κρέμες λεύκανσης περιέχουν υδροκινόνη, έναν ισχυρό λευκαντικό παράγοντα, ο οποίος απαγορεύεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, ειδικά στις ευρωπαϊκές χώρες. Αναστέλλει το ένζυμο τυροσινάση, το οποίο εμπλέκεται σε ένα στάδιο περιορισμού του ρυθμού παραγωγής μελανίνης, περιορίζοντας έτσι τον χρωματισμό του δέρματος. Διαπιστώθηκε ότι είναι γενικά ασφαλής για χρήση σε καλλυντικά το 2006 από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών, εν αναμονή λεπτομερέστερης μελέτης σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις του, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Η υδροκινόνη είναι γνωστό ότι προκαλεί ochronosis, μια κατάσταση του δέρματος στην οποία το δέρμα αποκτά μια μόνιμη μπλε-μαύρη απόχρωση. Υπάρχει επίσης υποψία ότι είναι καρκινογόνος. Ωστόσο, παρά τα διαθέσιμα στοιχεία, η χρήση του δεν έχει ακόμη απαγορευτεί και πολλές κρέμες λεύκανσης που περιέχουν υδροκινόνη εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες για μη εξουσιοδοτημένη χρήση.

Η υδροκινόνη έχει επίσης ως αποτέλεσμα την πάχυνση των ινών κολλαγόνου στο περιπρωκτικό δέρμα. Εκτός από τα χημικά εγκαύματα, η υδροκινόνη έχει ως αποτέλεσμα τη φωτοευαισθητοποίηση, αυξάνοντας την ευαισθησία στο ηλιακό έγκαυμα. Επιπλέον, εάν η περιοχή εκτεθεί αργότερα στις υπεριώδεις ακτίνες, αυτό θα προκαλέσει ακόμη πιο σκούρο χρώμα από ότι πριν.

Αρβουτίνη. Η αρβουτίνη είναι ένα άλλο συστατικό που χρησιμοποιείται στις κρέμες λείανσης δέρματος. Επίσης γνωστή ως bearberry, η αρβουτίνη είναι άψογο ασφαλές και φυσικό, που λαμβάνεται για ιατρική χρήση κυρίως από τα φύλλα του Arctostaphylos uva-ursi. Χρησιμοποιείται τόσο στο σπίτι όσο και στα επαγγελματικά λευκαντικά. Ωστόσο, μετατρέπεται σε υδροξυκινόνη στο σώμα και συνεπώς μοιράζεται τους κινδύνους και την τοξικότητα του τελευταίου.

Υδράργυρος. Πολλά παρασκευάσματα λεύκανσης εκτός των ΗΠΑ περιέχουν υδράργυρο, έναν αποτελεσματικό λευκαντικό παράγοντα ο οποίος επίσης προσδίδει εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο για ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, καρκίνο και άλλα συμπτώματα δηλητηρίασης από τον υδράργυρο.

Kojic Acid. Ένα άλλο συστατικό που χρησιμοποιείται για την λεύκανση του δέρματος είναι το kojic acid. Αυτό είναι ένα οργανικό οξύ που προέρχεται από διάφορους μύκητες, ειδικά από Aspergillus oryzae ή koji. Είναι μέτρια αποτελεσματικό στη μείωση της δραστηριότητας της τυροσινάσης, αλλά είναι ένας πολύ πιο ισχυρός ευαισθητοποιητής του δέρματος, προκαλώντας αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι επίσης καρκινογόνος κατηγορίας 2 (μπορεί να είναι καρκινογόνος, αλλά χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την ονομασία του ως γνωστού καρκινογόνου παράγοντα για τον άνθρωπο) στο πλαίσιο του παγκοσμίως εναρμονισμένου συστήματος ταξινόμησης και επισήμανσης των χημικών ουσιών.

Αζελαϊκό Οξύ. Το αζελαϊκό οξύ είναι ένα ακόμα φυσικό προϊόν που λευκαίνει το δέρμα, χρησιμοποιείται συχνά μαζί με αλόη βέρα ή ασκορβικό οξύ. Έχει πολύ πιο ήπια δράση στο χρώμα του δέρματος, αλλά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και αλλεργία στο ευαίσθητο δέρμα, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα φαγούρας στον πρωκτό, ξηρότητας ή ερεθισμού.

Λέιζερ ή κρυογενική λεύκανση. Η λέιζερ ή η κρυογενική λεύκανση του πρωκτού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε παρενέργειες, όπως η υπερχρωματοποίηση μετά από τη διαδικασία, ο πόνος, οι ουλές και η ανομοιογενής απώλεια χρώματος.

Η λεύκανση πρωκτού, όπως και άλλες διαδικασίες λεύκανσης του δέρματος, δεν είναι ένα μοναδικό γεγονός, επειδή η παραγωγή μελανίνης θα επαναληφθεί μόλις αναγεννηθεί το ένζυμο τυροσινάσης. Για το λόγο αυτό, απαιτείται χρόνια χρήση των λευκαντικών χημικών ουσιών και τα αποτελέσματα της σωρευτικής έκθεσης σε αυτόν τον τύπο του παράγοντα, δεν είναι ακόμη καλά κατανοητά στους ανθρώπους, αν και όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αρκετά από αυτά είναι καρκινογόνα στα ζώα.

adminΛεύκανση πρωκτού

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *