Άρθρα από τον χειρουργό Dr Μουσιώλη

Τι προκαλεί παχυσαρκία

Άρθρο του Dr Μουσιώλη | Χειρουργός Παχυσαρκίας

Τι είναι η παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία είναι μια ιατρική κατάσταση που συμβαίνει όταν ένα άτομο μεταφέρει υπερβολικό βάρος ή σωματικό λίπος που μπορεί να επηρεάσει την υγεία του. Ένας γιατρός συνήθως υποδηλώνει ότι ένα άτομο έχει παχυσαρκία αν έχει υψηλό δείκτη μάζας σώματος.

Ο δείκτης μάζας σώματος ( ΔΜΣ ) είναι ένα εργαλείο που οι γιατροί χρησιμοποιούν για να αξιολογήσουν εάν ένα άτομο έχει το κατάλληλο βάρος για την ηλικία, το φύλο και το ύψος του. Η μέτρηση συνδυάζει το ύψος και το βάρος.

Ένας ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9 δείχνει ότι ένα άτομο μεταφέρει υπερβολικό βάρος. Ένας δείκτης BMI 30 ή μεγαλύτερος υποδεικνύει ότι ένα άτομο μπορεί να έχει παχυσαρκία.

Άλλοι παράγοντες, όπως ο λόγος του μεγέθους μέσης-ισχίου (WHR), η μέση προς το ύψος (WtHR), καθώς και η ποσότητα και η κατανομή του λίπους στο σώμα, παίζουν επίσης ρόλο στον προσδιορισμό της υγιεινής του σώματος του ατόμου.

Εάν ένα άτομο έχει παχυσαρκία και υπερβολικό βάρος, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων συνθηκών υγείας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολικού συνδρόμου, της αρθρίτιδας και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει μια συλλογή παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση , ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους ή η απώλεια μέσω διατροφής και άσκησης είναι ένας τρόπος πρόληψης ή μείωσης της παχυσαρκίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί κάποιος χειρουργός παχυσαρκίας.

Παράγοντες που προκαλούν παχυσαρκία

Η κατανάλωση πάρα πολλών θερμίδων

Ένα άτομο έχει μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας εάν η διατροφή του αποτελείται κυρίως από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Όταν ένα άτομο καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από ότι χρησιμοποιεί ως ενέργεια, το σώμα του θα αποθηκεύσει τις επιπλέον θερμίδες ως λίπος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία.

Επίσης, ορισμένα είδη τροφίμων είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, ειδικά εκείνα που έχουν υψηλά λιπαρά και σάκχαρα.

Τα τρόφιμα που τείνουν να αυξάνουν τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους περιλαμβάνουν:

  • γρήγορο φαγητό,
  • τηγανητά τρόφιμα, όπως τηγανιτές πατάτες,
  • λιπαρά και επεξεργασμένα κρέατα,
  • πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα,
  • τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης, όπως ψημένα αγαθά, έτοιμα δημητριακά για πρωινό και μπισκότα,
  • τρόφιμα που περιέχουν κρυφά σάκχαρα, όπως κέτσαπ και πολλά άλλα κονσερβοποιημένα και συσκευασμένα είδη διατροφής,
  • ζαχαρούχους χυμούς, σόδες και αλκοολούχα ποτά,
  • επεξεργασμένα, υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες τρόφιμα, όπως ψωμί και bagels.

Ορισμένα προϊόντα επεξεργασίας τροφίμων περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη ως γλυκαντικό, συμπεριλαμβανομένων των αλμυρών ειδών, όπως το κέτσαπ.

Τρώγοντας πάρα πολύ από αυτά τα τρόφιμα και κάνοντας λίγη άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία.

Ένα άτομο που έχει μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και νερό εξακολουθεί να κινδυνεύει να πάρει υπερβολικό βάρος, αν γενετικοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο.

Ωστόσο, είναι πιο πιθανό να απολαύσουν μια ποικιλία διατροφής διατηρώντας ταυτόχρονα ένα υγιές βάρος. Τα νωπά τρόφιμα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν φυτικές ίνες, πράγμα που κάνει το άτομο να αισθάνεται χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ενθαρρύνει την υγιή πέψη.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής από τους γονείς και τους παππούδες τους. Παραδείγματα καθιστικών συνηθειών περιλαμβάνουν:

  • δουλειά σε ένα γραφείο αντί για χειρωνακτική εργασία
  • παιχνίδια στον υπολογιστή αντί για σωματικές δραστηριότητες εκτός σπιτιού
  • πηγαίνοντας σε μέρη με αυτοκίνητο αντί για περπάτημα ή ποδηλασία

Όσο λιγότερο κινείται ένας άνθρωπος, τόσο λιγότερες θερμίδες καίγονται.

Επίσης, η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει τον τρόπο εργασίας των ορμονών ενός ατόμου και οι ορμόνες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τα τρόφιμα.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν τα επίπεδα ινσουλίνης σταθερά και ότι τα ασταθή επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι ερευνητές που δημοσίευσαν μια ανασκόπηση στο BMJ Open Sports and Exercise Medicine το 2017 σημείωσαν ότι, ενώ τα σχέδια ορισμένων μελετών δυσκολεύουν να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα, «Ένας τρόπος ζωής που ενσωματώνει τακτική σωματική δραστηριότητα έχει αναγνωριστεί ως βασικός παράγοντας για τη διατήρηση και βελτίωση πολλών πτυχών της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. »

Η σωματική δραστηριότητα δεν χρειάζεται να είναι εκπαίδευση στο γυμναστήριο. Η φυσική εργασία, το περπάτημα ή το ποδήλατο, οι σκάλες αναρρίχησης και τα οικιακά καθήκοντα συμβάλλουν όλα.

Ωστόσο, ο τύπος και η ένταση της δραστηριότητας μπορεί να επηρεάσουν το βαθμό στον οποίο ωφελεί τον οργανισμό βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ανεπαρκής ύπνος

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο σε ένα άτομο να πάρει βάρος και να αναπτύξει την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για περισσότερα από 28.000 παιδιά και 15.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1977 έως το 2012. Το 2012, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η στέρηση του ύπνου αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Οι αλλαγές επηρέασαν τα παιδιά ηλικίας έως 5 ετών.

Η ομάδα πρότεινε ότι η ανεπάρκεια του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές αλλαγές που αυξάνουν την όρεξη.

Όταν ένα άτομο δεν κοιμάται αρκετά, το σώμα του παράγει γκρελίνη, μια ορμόνη που διεγείρει την όρεξη. Ταυτόχρονα, η έλλειψη ύπνου οδηγεί επίσης σε χαμηλότερη παραγωγή λεπτίνης, μιας ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη.

Ενδοκρινείς διαταραχές

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης δημοσίευσε μια μελέτη στο World Journal of Gastroenterology, που παρέχει ενδείξεις σχετικά με το πώς η υγρή φρουκτόζη – ένα είδος ζάχαρης – στα ποτά μπορεί να μεταβάλλει το μεταβολισμό της λιπιδικής ενέργειας και να οδηγήσει σε λιπώδες ήπαρ και μεταβολικό σύνδρομο.

Χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου είναι ο διαβήτης , οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα άτομα με παχυσαρκία είναι πιο πιθανό να έχουν μεταβολικό σύνδρομο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης φρουκτόζης και της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου. Οι αρχές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη χρήση σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη για την γλύκανση ποτών και άλλων προϊόντων διατροφής.

Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν διαπιστώσει ότι όταν εμφανίζεται παχυσαρκία λόγω της κατανάλωσης φρουκτόζης, υπάρχει επίσης στενή σχέση με τον διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι «η αυξημένη πρόσληψη φρουκτόζης μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα πρόβλεψης του μεταβολικού κινδύνου στους νέους». Ζητούν αλλαγές στις διατροφές των νέων για την πρόληψη αυτών των προβλημάτων.

Αποφεύγοντας το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης
Οι έτοιμες σάλτσες περιέχουν συχνά σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, την οποία οι επιστήμονες έχουν συνδέσει με τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Τρόφιμα που περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης περιλαμβάνουν:
  • σόδες, ενεργειακά ποτά και αθλητικά ποτά
  • καραμέλα και παγωτό
  • κρέμα καφέ
  • σάλτσες και καρυκεύματα, συμπεριλαμβανομένων σάλτσες σαλάτας, κέτσαπ και σάλτσα μπάρμπεκιου
  • ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως γιαούρτι, χυμούς και κονσέρβες
  • ψωμί και άλλα έτοιμα ψημένα προϊόντα
  • δημητριακά για πρωινό, ράβδοι δημητριακών

Για να μειώσετε την πρόσληψη σιροπιού καλαμποκιού και άλλων προσθέτων:

  • ελέγξτε τις ετικέτες προτού αγοράσετε
  • επιλέξτε τα μη ζαχαρούχα ή λιγότερο επεξεργασμένα αντικείμενα όπου είναι δυνατόν
  • κάνετε σάλτσες, σαλάτες και ψήνετε άλλα προϊόντα στο σπίτι

Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν άλλα γλυκαντικά, αλλά αυτά μπορεί επίσης να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις.

Φάρμακα και αύξηση βάρους

Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.

Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης και της μετα-ανάλυσης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism το 2015 διαπίστωσαν ότι ορισμένα φάρμακα προκάλεσαν την αύξηση του σωματικού βάρους σε διάστημα μηνών.

  • άτυπα αντιψυχωσικά, ειδικά ολανζαπίνη, κουετιαπίνη και ρισπεριδόνη
  • αντισπασμωδικά και σταθεροποιητές διάθεσης, και συγκεκριμένα γαβαπεντίνη
  • υπογλυκαιμικά φάρμακα, όπως η τολβουταμίδη
  • γλυκοκορτικοειδή που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  • ορισμένα αντικαταθλιπτικά

Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους. Όποιος ξεκινά ένα νέο φάρμακο και ανησυχεί για το βάρος του πρέπει να ρωτήσει το γιατρό του αν το φάρμακο είναι πιθανό να έχει οποιαδήποτε επίδραση στο βάρος.

Αυτοτροφοδότηση παχυσαρκίας

Όσο περισσότερο το άτομο είναι υπέρβαρο, τόσο πιο δύσκολο είναι να χάσει βάρος.

Τα ευρήματα μιας μελέτης σε ποντίκια, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications το 2015, έδειξαν ότι όσο περισσότερο λίπος έχει ένα άτομο, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να καίγεται το λίπος από το σώμα λόγω πρωτεΐνης ή γονιδίου, γνωστού ως sLR11.

Φαίνεται ότι όσο περισσότερο λίπος έχει ένα άτομο, τόσο περισσότερο sLR11 το σώμα του θα παράγει. Η πρωτεΐνη εμποδίζει την ικανότητα του σώματος να καίει λίπος, καθιστώντας πιο δύσκολο να αποβάλει το επιπλέον βάρος.

Γονίδιο παχυσαρκίας

Ένα ελαττωματικό γονίδιο που ονομάζεται γονίδιο λίπους-μάζας και παχυσαρκίας (FTO) είναι υπεύθυνο για ορισμένες περιπτώσεις παχυσαρκίας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 δείχνει μια σχέση μεταξύ αυτού του γονιδίου και:

  1. συμπεριφορές που οδηγούν στην παχυσαρκία
  2. υψηλότερη πρόσληψη τροφής
  3. μια προτίμηση για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες
  4. μια μειωμένη ικανότητα αίσθησης πληρότητας, γνωστή ως κορεσμός

Η ορμόνη γκρελίνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατροφική συμπεριφορά. Το Ghrelin επηρεάζει επίσης την απελευθέρωση των αυξητικών ορμονών και το πώς το σώμα συσσωρεύει λίπος, μεταξύ άλλων λειτουργιών.

Η δραστηριότητα του γονιδίου FTO μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες ενός ατόμου να είναι παχύσαρκο επειδή επηρεάζει τις ποσότητες γκρελίνης που έχει ένα άτομο.

Σε μια μελέτη που αφορούσε 250 άτομα με διατροφικές διαταραχές, που δημοσιεύτηκαν στο Plos One το 2017, οι ερευνητές πρότειναν ότι οι πτυχές του FTO θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο σε συνθήκες, όπως η υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Συμπερασματικά

Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Τα γενετικά χαρακτηριστικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σε μερικούς ανθρώπους.

Μια υγιεινή διατροφή που περιέχει πολλά φρέσκα τρόφιμα, μαζί με τακτική άσκηση, θα μειώσει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας στους περισσότερους ανθρώπους.

Ωστόσο, εκείνοι που έχουν γενετική προδιάθεση μπορεί να δυσκολευτούν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

adminΤι προκαλεί παχυσαρκία

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *