Άρθρα από τον χειρουργό Dr Μουσιώλη

Η λύση για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

Άρθρο του γενικού χειρουργού πρωκτολόγου Dr Μουσιώλη

Τι είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

Οι γιατροί σήμερα πρέπει να βασίζονται στις ανιχνεύσεις ακτίνων Χ και στις περιγραφές των συμπτωμάτων των ασθενών για τη διάγνωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS). Ωστόσο, οι επιστήμονες στο Κέντρο Ψηφιακών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ανακαλύψει έναν νέο τρόπο διερεύνησης της ασθένειας που χρησιμοποιεί μαγνητική τομογραφία, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί θα διαγνώσουν και θα θεραπεύσουν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου στο μέλλον.

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή που προκαλείται από αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του GI. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, τα αέρια, ή φούσκωμα και ο χρόνιος πόνος στην κοιλιά. Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου μπορεί να διαγνωστεί, εάν ο ασθενής παρουσιάσει ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα τουλάχιστον τρεις φορές το μήνα, για διάστημα τριών μηνών ή περισσότερο.

Τα αίτια και τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου ποικίλλουν από άτομο σε άτομο.

Μια νέα μέθοδος για τη διάγνωση συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
Οι ερευνητές του Nottingham διεξήγαγαν τρεις ξεχωριστές μελέτες του εντέρου. Στην πρώτη, δημοσιευμένη στο διαδίκτυο στην Neurogastroenterology and Motility , οι επιστήμονες ήταν σε θέση να απεικονίσουν το παχύ έντερο και να το χωρίσουν σε τρεις λειτουργικές περιοχές.

Το ανερχόμενο κόλον είναι μια περιοχή αποθήκευσης και ζύμωσης, όπου τα μη απορροφημένα υπολείμματα τροφίμων διασπώνται από βακτήρια. Το εγκάρσιο κόλον είναι μια περιοχή αποθήκευσης για το υπόλειμμα που απομένει μετά από τη βακτηριακή επεξεργασία, ενώ το κατώτερο κόλον ωθεί τα απόβλητα προς τα κάτω και έξω από το σώμα.

Χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες, οι επιστήμονες μπόρεσαν να μετρήσουν τους όγκους αυτών των τριών περιοχών του παχέος εντέρου σε ασθενείς με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, με έναν τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ πριν, επιτρέποντάς τους να συγκρίνουν την κίνηση των ορθοστατών με εκείνη ενός φυσιολογικού, υγιούς εντέρου.

Διαπίστωσαν ότι σε ασθενείς με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η ανερχόμενη άνω και κάτω τελεία δεν χαλαρώνει τόσο πολύ ώστε να δημιουργηθεί χώρος για ένα γεύμα, όπως αυτό που κάνει το κόλον σε υγιείς ανθρώπους.

Στη δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε επίσης στο Neurogastroenterology and Motility, οι ερευνητές παρατήρησαν εθελοντές να καταναλώνουν ειδικά σχεδιασμένους δείκτες που είναι ορατοί σε μαγνητικές τομογραφίες, για να μετρήσουν το χρόνο που χρειάζεται για να ταξιδέψουν τα τρόφιμα μέσω του εντέρου. Οι επιστήμονες ήταν σε θέση να απεικονίσουν το έντερο σε μια περίοδο 24 ωρών, για να δουν πόσο μακριά είχαν μετακινηθεί οι δείκτες μαγνητικής τομογραφίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αξιολογήσουν αν ο ασθενής έχει φυσιολογικές ή καθυστερημένες κινήσεις του εντέρου. Είναι επίσης μια ιδανική μέθοδος για παιδιά ή νεαρές γυναίκες, που μπορεί να είναι έγκυες και πρέπει να αποφεύγουν να εκτίθενται σε ακτινοβολία ακτίνων Χ.

Φρουκτόζη, γλουτένη και διατροφή FODMAP

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης αυτή την τεχνική για την απεικόνιση του παχέος εντέρου, για να δουν πώς η φρουκτόζη, ένας τύπος ζάχαρης που βρέθηκε σε φρούτα, επηρέασε το έντερο σε υγιείς εθελοντές σε μια τρίτη μελέτη που δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά στο American Journal of Gastroenterology. Τώρα επαναλαμβάνουν αυτή τη μελέτη σε ασθενείς με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες που περιορίζουν τη φρουκτόζη, όπως το σύστημα FODMAP, μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου και αυτές οι μελέτες MRI αποκαλύπτουν γιατί μπορεί να συμβεί αυτή η βελτίωση.

Η φρουκτόζη είναι δύσκολο να απορροφηθεί και μπορεί να προκαλέσει ζυμώσεις στο έντερο, προκαλώντας το φούσκωμα του λεπτού εντέρου και του παχέος εντέρου με αέρια. Οι ερευνητές ελπίζουν να μάθουν αν αυτό το φούσκωμα αντιστοιχεί στα συμπτώματα στους πάσχοντες από σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2013 στην Γαστρεντερολογία, έδειξε ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να επηρεάσει την εντερική λειτουργία και μπορεί επίσης να ωφελήσει ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου με συμπτώματα διάρροιας.

Ξεκλειδώστε το μυστήριο του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου

Οι εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να αποτελέσουν έναν αντικειμενικό τρόπο για τη μέτρηση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, δήλωσε ο Stephen Wangen, ND, συνιδρυτής και ιατρός διευθυντής του IBS Treatment Center στο Σιάτλ, αλλά δεν εντοπίζει την αιτία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

«Σε αυτή την τελευταία έρευνα, διαπίστωσαν ότι η μαγνητική τομογραφία μπορεί να μετρήσει αλλαγές στο παχύ έντερο που σχετίζονται με ασθενείς που βιώνουν σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου», ανέφερε ο Wangen σε συνέντευξή του στην Healthline. «Αυτές οι αλλαγές είναι ενδιαφέρουσες, αλλά να έχετε κατά νου ότι αυτές οι αλλαγές είναι συμπτώματα του σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Οι αλλαγές στο κόλον συμβαίνουν εξαιτίας του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, και όχι το αντίστροφο. Δεν πρέπει να συγχέονται με πληροφορίες που εξηγούν τι προκαλεί το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. »

Αλλά σημειώνεται πρόοδος σε άλλους τομείς, δήλωσε ο Wangen.

«Η ιατρική κοινότητα αρχίζει σιγά σιγά να συνειδητοποιεί την τεράστια σημασία του ρόλου που παίζει το οικοσύστημα του πεπτικού συστήματος στην υγεία», δήλωσε.

Μελετώντας τον αριθμό και τους τύπους των βακτηριδίων που ζουν στο έντερο κάθε ασθενούς, οι γιατροί στο μέλλον μπορεί να είναι σε θέση να χειριστούν αυτά τα μικροβιακά εντερικά για να βοηθήσουν την λειτουργία της γαστρεντερικής οδού πιο ομαλά.

«Το μέλλον του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου είναι να αναγνωρίσουμε τη μοναδικότητα του κάθε ασθενή και τις ζωτικές επιπτώσεις που έχει η δίαιτα, τόσο σε αυτό το οικοσύστημα όσο και στη φλεγμονή», δήλωσε ο Wangen. «Δεν πρόκειται μόνο για ατομικά θρεπτικά συστατικά, αλλά για το σύνολο του φαγητού και για το πώς το σώμα σας ανταποκρίνεται σε αυτό. Η κατανόηση αυτών των ζητημάτων είναι το κλειδί για τη θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. «

adminΗ λύση για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *