Άρθρα, Νέα, Παχυσαρκία

Παχυσαρκία και αίσθηση οσμής

παχυσαρκια οσμη

Άρθρο του Dr Μουσιώλη | Χειρουργός Παχυσαρκίας

Μια πρόσφατη μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με παχυσαρκία έχουν μειωμένη ικανότητα να ανιχνεύουν και να διακρίνουν τη μυρωδιά σε σύγκριση με εκείνους που δεν είναι παχύσαρκοι.

 

Μια πρόσφατη ανασκόπηση υπογραμμίζει μια πιθανή σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της οσμής.

Η παχυσαρκία είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ποσότητα σωματικού λίπους.

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις.

Οι γιατροί ή οι διατροφολόγοι μπορούν να εντοπίσουν την παχυσαρκία χρησιμοποιώντας τον δείκτη μάζας σώματος ( ΔΜΣ ). Ο ΔΜΣ είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο που αξιολογεί αν ένα άτομο έχει το κατάλληλο βάρος για την ηλικία, το φύλο και το ύψος του.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η παγκόσμια παχυσαρκία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1975.

Το 2016, σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ενήλικες ήταν υπέρβαροι, εκ των οποίων 650 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκοι. Την ίδια χρονιά, 41 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Το 2013 , η Αμερικανική Ιατρική Ένωση (AMA) αναγνώρισε την παχυσαρκία ως ασθένεια. Η απόφαση άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο η ιατρική κοινότητα σχετίζεται με αυτό το πολύπλοκο ζήτημα. Η απόφαση αμφισβήτησε την ευρέως διαδεδομένη ιδέα ότι η παχυσαρκία είναι η άμεση συνέπεια της μεγάλης κατανάλωσης τροφής και της ανεπαρκούς σωματικής άσκησης. Η AMA ισχυρίστηκε ότι “μερικοί άνθρωποι δεν έχουν πλήρη έλεγχο του βάρους τους.”

 

Εκπληκτική σχέση μεταξύ βάρους και οσμής

Η σχέση μεταξύ της οσμής και του σωματικού βάρους ήταν ένα σχετικά άγνωστο πεδίο επιστημονικής μελέτης και γνώσης μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία ανακάλυψαν πρόσφατα μια εκπληκτική σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της δυνατότητας οσμής. Η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στις ανασκοπήσεις της παχυσαρκίας.

Η μελέτη περιελάμβανε ερευνητές από τα Τμήματα Επιστήμης Τροφίμων, Ανατομίας και Μαθηματικών / Στατιστικής του Otago. Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν επιστημονικές μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ σωματικού βάρους και αίσθησης οσμής. Συγκεντρώθηκαν επίσης πληροφορίες από περίπου 1.500 άτομα από “εμπειρικές και κλινικές παγκόσμιες μελέτες”.

Οι οσφρητικοί υποδοχείς “κάνουν περισσότερα από το να μυρίζουν”. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η καλύτερη κατανόηση των οσφρητικών υποδοχέων θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τύπους θεραπείας για κάποιες καταστάσεις.

“Αφού καταρτίσαμε τα αποδεικτικά στοιχεία μας, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ του σωματικού βάρους ενός ατόμου και της ικανότητας οσμής του – τόσο καλύτερα μπορεί κάποιος να μυρίσει, τόσο πιο πιθανό είναι το άτομο να είναι λεπτό ή αντίστροφα”, λέει Ο Δρ Μέι Πενγκ, κύριος συγγραφέας της μελέτης, από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Otago.

Ο Δρ Peng πρόσθεσε ότι η μυρωδιά παίζει έναν κρίσιμο ρόλο όταν πρόκειται για τη διατροφική συμπεριφορά, διότι επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αναγνωρίζουμε και επιλέγουμε μεταξύ διαφορετικών γεύσεων. Μια κακή αίσθηση της όσφρησης μπορεί να οδηγήσει σε ανθρώπους που κάνουν ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

 

“Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να επιλέξουν ή να προσελκύσουν περισσότερο αλμυρότερα και πιο νόστιμα τρόφιμα όπως το μπέικον και το σιρόπι σφενδάμου αντί για τα ελαφριά τρόφιμα, όπως δημητριακά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με λιγότερη ζάχαρη”.

Δρ Μέι Πενγκ

 

Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να βελτιώσει την οσμή

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ήταν πιο κοντά στην παχυσαρκία είχαν μειωμένη ικανότητα να μυρίζουν και να αναγνωρίζουν τις οσμές. Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές υποθέτουν ότι η παχυσαρκία μεταβάλλει το μεταβολισμό ενός ατόμου, το οποίο επηρεάζει τις οδούς επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου.

Για να αποκατασταθεί η οδός μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις δύο χειρουργικών επεμβάσεων παχυσαρκίας. Εξετάστηκαν η απομάκρυνση του στομάχου και η γαστρική παράκαμψη (μια χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει τη διαίρεση του στομάχου σε δύο σακουλάκια και την αναδιάταξη του λεπτού εντέρου για να συνδεθεί και με τις δύο).

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η απομάκρυνση του στομάχου θα μπορούσε να βελτιώσει την ικανότητα οσμής, ενώ άλλες επεμβάσεις παχυσαρκίας δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

“Το κόψιμο του στομάχου μπορεί να αλλάξει τα νεύρα στο στομάχι που επηρεάζουν την οδό του εγκεφάλου, έτσι ώστε οι αλλαγές μυρωδιάς να είναι το κλειδί για τη διαφορά μεταξύ των δύο χειρουργικών επεμβάσεων – ουσιαστικά, το μικρότερο μέγεθος του στομάχου μπορεί να μην είναι ο παράγοντας που οδηγεί στο βάρος απώλεια, πιθανότατα οφείλεται στην επαναφορά της οδού του εντέρου-εγκεφάλου “, καταλήγει ο Δρ Peng.

Ο Δρ Peng ελπίζει ότι αυτά τα ευρήματα θα αυξήσουν την ευαισθητοποίηση γύρω από την κρίσιμη σχέση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και των αισθήσεων. Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη θα μπορούσε να εμβαθύνει τις γνώσεις μας για το ρόλο που έχει η «οσμή σε διάφορες ομάδες σχήματος σώματος».

 

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.