Άρθρα από τον χειρουργό Dr Μουσιώλη

Μπορώ κανονικά να τρώω 2 μέρες πριν από την Κολονοσκόπηση;

Άρθρο του Χειρουργού  παχέος εντέρου Dr Μουσιώλη

Διατροφή για την κολονοσκόπηση

Γενικά, συνιστάται μια τριήμερη δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες μαζί με καθαρτικά. Ορισμένοι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες για μια ημέρα. Παρ ‘όλα αυτά, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε να ακολουθείτε δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες δύο έως τρεις ημέρες πριν από την κολονοσκόπηση μέχρι τη στιγμή της διαδικασίας. Τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν είναι

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

  • Βουτυρόγαλα
  • Κρέμα
  • Γάλα σε σκόνη ή εβαπορέ
  • Κρέμα γάλακτος
  • Παγωτό με χαμηλά λιπαρά
  • Γάλα άπαχο ή χαμηλό σε λιπαρά
  • Σερμπέτι
  • Γιαούρτι χωρίς λιπαρά ή χαμηλών λιπαρών χωρίς σπόρους, μούρα, φλούδες ή ξηρούς καρπούς

Λαχανικά

  • Τυχόν καλοψημένα λαχανικά χωρίς σπόρους (π.χ. καρότα, άκρες σπαραγγιών, πράσινα φρούτα, κολοκύθα, σπανάκι )
  • Μαρούλι
  • Πατάτες χωρίς φλούδα
  • Στραγγιστός χυμός λαχανικών

Κρέας και άλλες τροφές με πρωτεΐνες

  • Αυγά
  • Βούτυρο (όπως κρεμώδες φυστικοβούτυρο)
  • Tofu
  • Τρυφερό, καλοψημένο κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί, άπαχο, χοιρινό, μοσχάρι, ψάρι και θαλασσινά

Σπόροι

  • Ψωμί, κουλούρια, ρολά, κράκερ, ζυμαρικά και δημητριακά από λευκό ή εκλεπτυσμένο αλεύρι (π.χ. τραγανά δημητριακά ρυζιού και κορν φλέικς)
  • Μαγειρεμένα δημητριακά (φαρίνα και κρεμώδες ρύζι)
  • άσπρο ρύζι

Φρούτα

  • Χυμός φρούτων χωρίς πολτό (εκτός από το χυμό δαμάσκηνου)
  • Τα περισσότερα κονσερβοποιημένα, μαλακά και πολτοποιημένα φρούτα
  • Ξεφλουδισμένο μήλο
  • Μπανάνα ή πεπόνια

Σνακ και γλυκά

  • Σκληρή καραμέλα
  • Jell-O
  • Παγωτό με χαμηλά λιπαρά
  • Απλό κέικ και απλά μπισκότα
  • Απλή πουτίγκα και κρέμα
  • Κουλούρια
  • Sherbet, popsicles

Ποτά

  • Καφές, τσάι
  • Αθλητικά ποτά (όπως το Gatorade)
  • Νερό

Καρυκεύματα

  • Κέτσαπ και μουστάρδα
  • Μαργαρίνη, βούτυρο, λάδια, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος και σάλτσα σαλάτας
  • Μπαχαρικά, μαγειρεμένα βότανα, ζωμός και σούπες φτιαγμένες με επιτρεπόμενα λαχανικά
  • Ζάχαρη, διαφανές ζελέ, μέλι και σιρόπι

Αυτές οι τροφές είναι ελαφριές στο στομάχι και αφομοιώνονται εύκολα. Οι φυτικές ίνες είναι το δύσπεπτο μέρος των τροφίμων. Εάν αυτές οι ίνες παραμείνουν στο έντερο, μπορούν να καλύψουν περιοχές του παχέος εντέρου, προκαλώντας έτσι εμπόδιο στους γιατρούς να δουν το κόλον κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται πριν από την κολονοσκόπηση

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Γιαούρτι με σπόρους, μούρα, φλούδες ή ξηρούς καρπούς

Λαχανικά

  • Μπρόκολο
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Λάχανο και λάχανο τουρσί
  • Κουνουπίδι
  • Καλαμπόκι
  • Τηγανητά λαχανικά
  • Πράσινα (μουστάρδα, γογγύλια, γιακάδες)
  • Μανιτάρια
  • Μπάμια
  • Κρεμμύδια
  • Πιπεριές
  • Φλούδες πατάτας
  • Ωμά λαχανικά, εκτός από το μαρούλι
  • Χειμερινή κολοκύθα

Κρέας και άλλες τροφές με πρωτεΐνη

  • Παχύ βούτυρο
  • Αποξηραμένα, κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα όσπρια (όπως φασόλια, μπιζέλια και φακές)
  • Ξηροί καρποί ή σπόροι
  • Σκληρά κομμάτια κρέατος

Κόκκοι

  • Καστανό ρύζι και άγριο ρύζι
  • Δημητριακά από δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Προϊόντα σιτηρών φτιαγμένα με σπόρους ή ξηρούς καρπούς
  • Ψωμί ολικής αλέσεως, κράκερ ή ζυμαρικά

Φρούτα

  • Όλα τα ωμά φρούτα εκτός από το αποφλοιωμένο μήλο, τις ώριμες μπανάνες και το πεπόνι
  • Κονσερβοποιημένα μούρα και κεράσια
  • Αποξηραμένα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των σταφίδων
  • Δαμάσκηνα και χυμός δαμάσκηνου

Σνακ, γλυκά ή καρυκεύματα

  • Όλα τα επιδόρπια που περιέχουν ξηρούς καρπούς, σπόρους, αποξηραμένα φρούτα ή καρύδα ή φτιαγμένα από δημητριακά ολικής αλέσεως ή πίτουρο
  • Καραμέλα φτιαγμένη με ξηρούς καρπούς ή σπόρους
  • Μαρμελάδα και κονσέρβες
  • Τουρσιά, ελιές
  • Ποπ κορν

‘Οσπρια

  • Αποξηραμένα μπιζέλια (συμπεριλαμβανομένων των σπασμένων)
  • Αποξηραμένα φασόλια (συμπεριλαμβανομένων του πίντο ή του γκαρμπάντσο ή του ρεβιθιού)
  • Φακές
  • Οποιοδήποτε άλλο όσπριο

Η πιο ευνοϊκή μέθοδος μαγειρέματος θα είναι το βράσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό. Το ψήσιμο στο φούρνο μικροκυμάτων σε ένα σκεπασμένο πιάτο είναι μια άλλη καλή επιλογή. Ο στόχος είναι να μαγειρέψουμε τα τρόφιμα μέχρι να γίνουν τρυφερά και μαλακά. Το τηγάνισμα και το ψήσιμο στη σχάρα πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορεί να σκληρύνουν τα τρόφιμα.

Μπορώ κανονικά να τρώω 2 μέρες πριν από την Κολονοσκόπηση;

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *