Οι αιμορροΐδες, αν και φυσιολογικά αποτελούν ένα δίκτυο αγγείων και φλεβών στο κάτω μέρος του ορθού και του πρωκτού, συχνά αποκτούν παθολογική υπόσταση. Πιο συγκεκριμένα, πρόβλημα δημιουργείται σε περίπτωση που εκδηλωθεί διόγκωση του δικτύου αυτού αγγείων και φλεβών. Οι παθολογικές αιμορροΐδες εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως δυσφορία, φαγούρα, πόνο και αιμορραγία κατά τη διάρκεια των κενώσεων. Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών συνηθειών. Μάλιστα, η βασική συμβουλή σχετικά με τις αιμορροΐδες και την ανακούφιση αυτών είναι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών και η επαρκής ενυδάτωση. Παρακάτω παρουσιάζονται συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν αυτό το οδυνηρό πρόβλημα και τρόπους για να τις προσθέσει κάποιος στα γεύματά του. Και από την άλλη πλευρά, παρατίθενται οι τροφές προς αποφυγή.
Πώς η διατροφή επηρεάζει τις αιμορροΐδες;
Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη διαχείριση των αιμορροΐδων. Μια δίαιτα που στερείται φυτικών ινών μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα και σκληρότερα κόπρανα, τα οποία απαιτούν περισσότερη πίεση κατά την αφόδευση και στη συνέχεια αυξάνουν την πίεση στις φλέβες του ορθού. Αντίθετα, μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά στην ευκολότερη απομάκρυνση των κοπράνων και στην προώθηση των τακτικών κενώσεων, μειώνοντας έτσι την πίεση στις αιμορροϊδικές φλέβες. Η επαρκής ενυδάτωση είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Εκτός από αυτά, ορισμένα τρόφιμα και συνήθειες τρόπου ζωής, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η καθιστική ζωή, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Ως εκ τούτου, εάν εφαρμοστούν οι κατάλληλες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, οι αιμορροΐδες βρίσκουν επιτυχή και μακροπρόθεσμη ανακούφιση.
Αιμορροΐδες και επιτυχής ανακούφιση μέσω ορισμένων διατροφικών επιλογών
Προκειμένου οι αιμορροΐδες και τα συμπτώματα αυτών να ανακουφιστούν επιτυχώς και να προληφθούν πιθανές εξάρσεις, συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές παίζουν καθοριστικό ρόλο. Το κυριότερο μεταξύ αυτών είναι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στη διευκόλυνση των κενώσεων και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, η οποία αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για τις αιμορροΐδες. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Η ενυδάτωση συμπληρώνει το ρόλο των φυτικών ινών, καθώς η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Το νερό, τα αφεψήματα από βότανα και άλλα μη καφεϊνούχα, μη αλκοολούχα ποτά συνιστώνται για τη διατήρηση της ενυδάτωσης.
Τα μικροθρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα, διαδραματίζουν επίσης υποστηρικτικό ρόλο ώστε οι αιμορροΐδες να λάβουν επιτυχή ανακούφιση. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C, που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή και τα φυλλώδη λαχανικά, βοηθά στην ενίσχυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην περιοχή του πρωκτού. Τα φλαβονοειδή, μια ομάδα αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στα μούρα, τα εσπεριδοειδή και τα κρεμμύδια, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα των αιμορροΐδων ενισχύοντας τις φλέβες και μειώνοντας τη φλεγμονή. Τέλος, τα προβιοτικά, που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι ή το κεφίρ, βοηθούν στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Αιμορροΐδες και ανακούφιση: Τροφές που είναι σημαντικό να αποφεύγονται
Για τις αιμορροΐδες και την επιτυχή ανακούφιση αυτών, είναι σημαντικό να αποφεύγονται τροφές που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Τα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, πικάντικα και επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα επιζήμια. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στα τηγανητά φαγητά και σε ορισμένα κομμάτια κρέατος, μπορούν να επιβραδύνουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα, οδηγώντας σε δυσκοιλιότητα. Τα πικάντικα τρόφιμα, αν και δεν συμβάλλουν άμεσα στον σχηματισμό αιμορροΐδων, μπορούν να ερεθίσουν την περιοχή του πρωκτού και να επιδεινώσουν τον πόνο και την ενόχληση, ειδικά κατά τη διάρκεια και μετά τις κενώσεις. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, συχνά χαμηλά σε φυτικές ίνες και πλούσια σε νάτριο, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα και επακόλουθη καταπόνηση.
Τα αλκοολούχα και τα καφεϊνούχα ποτά είναι μια άλλη κατηγορία που χρειάζεται προσοχή. Το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία είναι βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη σκληρών κοπράνων, καθιστώντας την αφόδευση πιο δύσκολη και αυξάνοντας την πιθανότητα ερεθισμού των αιμορροΐδων. Η καφεΐνη, ενεργώντας ως διουρητικό, μπορεί επίσης να συμβάλει στην αφυδάτωση και τη δυσκοιλιότητα. Ενώ η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να μην είναι επιβλαβής, η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να είναι επιζήμια για όσους έχουν αιμορροΐδες. Επίσης, οι τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως το λευκό ψωμί, τα αρτοσκευάσματα και άλλους εξαιρετικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την έξαρση των αιμορροΐδων, συνεπώς θα πρέπει να περιορίζονται.
Εάν ωστόσο παρά τις διατροφικές αλλαγές οι αιμορροΐδες και τα συμπτώματά τους δεν παρουσιάζουν ανακούφιση, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ειδικό. Ο Πρωκτολόγος Χειρουργός Δρ. Δημήτριος Μουσιώλης εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες, αναίμακτες τεχνικές για την οριστική απαλλαγή από τα δυσάρεστα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας, όπως η θεραπεία με λέιζερ. Κλείστε το ραντεβού σας και πείτε τέλος μια για πάντα στο ενοχλητικό αυτό πρόβλημα!